Bekijk onze bedrijfsfilm
German English Nederlands

Geschiedenis Bennink & ten Cate B.V.

 


Willem ten Cate en Zn. wordt in 1820 in Almelo opgericht. Tot de eeuwwisseling vervaardigt het bedrijf voornamelijk gietstukken voor de textielindustrie. Daarna volgt een steeds grotere specialisatie op rioleringsgietwerk zoals putdeksels en dergelijke.

In 1960 wordt een filiaal opgezet in Heerenveen en in 1970 neemt Verenigde Bedrijven Nederhorst de onderneming over. Dan wordt nog hoofdzakelijk rioleringsgietwerk - zo'n vijfduizend ton per jaar - gemaakt. De opbrengsten daarvan zijn echter desastreus. Dit leidt mede tot sluiting van de gieterij in Almelo en vestiging van de hoofdzetel in Heerenveen.

In 1972 neemt Ten Cate van VMF de roestvrijstaal gieterij Stork Volma te Gorredijk over. De markt van rioleringswerk wordt verlaten en men specialiseert zich in het gieten van roestvast staal en gietijzer voor onder andere de algemene machinebouw.

In 1975 dreigt Ten Cate met Nederhorst ten onder te gaan, maar wordt gered door overname van de aandelen door de Noordelijke Ontwikkeling Maatschappij (NOM) te Groningen. Deze overname verschaft Ten Cate tevens de mogelijkheid om een aantal hoognodige investeringen te kunnen realiseren.

In 1981 vindt een eerste ombouw van Ten Cate plaats. Mede door de inrichting van een modern laboratorium, is de onderneming in staat om een steeds grotere variatie van verschillende materialen te gieten.

In de eerste helft van 1983 brengt Brons Industrie in Appingedam haar gieterij-activiteiten geheel onder bij Ten Cate.

Eind juli 1983 wordt opnieuw een rigoureuze ombouw ter hand genomen. Thans kunnen de grote en hoogwaardige gietstukken voor Brons Industrie worden gegoten en beschikt Ten Cate over een uitstekend geoutilleerde en flexibele gieterij welke in staat is om kwalitatief hoogwaardige gietstukken in een groot gamma van uiteenlopende materialen te leveren.

Sinds 1919 is Gieterij Bennink in Nijmegen gespecialiseerd geweest in het gieten van roestvast-, hittebestendig- en slijtvast gietwerk in gietijzer en staal. Daarnaast omvatte hun gietprogramma koper-, nikkel- en cobaltlegeringen. Voor ongelegeerd en laaggelegeerd gietwerk en staal kan men ook bij hen terecht.

De moderne inductie-ovens, de warmtebehandelingsinstallatie en de intensieve kwaliteitscontrole in alle stadia van de productie staan samen met goed vakmanschap borg voor de hoogst haalbare kwaliteit van het gietwerk.

Gieterij Bennink wil aan het begin van de jaren negentig een nieuwe gieterij bouwen, maar besluit in 1992 Ten Cate over te nemen. De expertises van beide bedrijven zijn samengevoegd en zo is Gieterij Bennink & ten Cate een feit. Een succesvolle overname waarbij vakmanschap en liefde voor het vak tot op de dag van vandaag centraal staan.

       Huidige Bedrijfspand      Vrachtwagen met bderijfsgegevens

Historie | Industrieel gietwerk | Siergietwerk | Locatie | Contact | Staalgieterij