Bekijk onze bedrijfsfilm
German English Nederlands

Kast vormen

 

Zoals bij kern maken stond beschreven bevat een gietkast naast de kernen ook een vormkast. De vormkast is een negatief van het gebruikte model en vormt uiteindelijk de buitenkant van het gietstuk. Deze vormkast bestaat uit een boven- en onderkast, bij complexe gietstukken kan een vormkast zelfs uitmeerdere delen (3 - 5) bestaan.

Vorm productieAfhankelijk van de grootte van het product worden deze vormkasten bij BTC gefabriceerd in de zogenaamde Baanvormerij of Handvormerij. Op de Baanvormerij worden de veelal wat kleinere stukken gefabriceerd welke meestal ook in kleine series voorkomen. Hierbij is het gietmodel veelal op een plaat gemonteerd waarbij eveneens het zogenaamde gietsysteem al standaard is aangebracht zodat er zo weinig mogelijk fout kan gaan tijdens de productie.

Vorm productie

Op de Handvormerij worden de grotere en veelal ook complexere vormkasten gefabriceerd. Hier moeten de vormers het gietsysteem aan de hand van de aanwezige tekening volledig zelfstandig aanbrengen. Dit vergroot de kans op eventuele fouten maar de modellen zijn veelal te groot om op een plaat te plaatsen.

Vorm productieAfhankelijk van het te gieten materiaal kunnen vormkasten uit 100% gerecycled, deels gerecycled of volledig nieuw kwartszand bestaan. Hier wordt het zand evenals bij de kernen gebonden door middel van hars en zuur, en wordt het zand tijdens het vullen verdicht door middel van stampen.

Historie | Industrieel gietwerk | Siergietwerk | Locatie | Contact | Staalgieterij