Bekijk onze bedrijfsfilm
German English Nederlands

Kern maken

 

Een complete gietkast bestaat uit twee delen. Kern productie
Allereerst betreft dit de door gebonden kwartszand gevormde kast welke de buitenkant van het gietstuk vormt.

Kern productieHet tweede deel wordt gevormd door de zogenaamde kernen die ervoor zorgen dat er uiteindelijk een bepaalde ruimten open blijven tijdens het gieten of ervoor zorgen dat er een bepaalde wanddikte in het gietstuk wordt gerealiseerd.

De meeste kernen worden bij BTC handmatig geproduceerd, echter voor sommige producten is het ook mogelijk de kern machinaal te vervaardigen. Bij handmatig vormen wordt het zand verdicht door middel van aanstampen tijdens het vullen, bij de zogenaamde kernschietmachine gebeurt dit doordat zand onder hoge druk in de kernkast wordt geschoten.

De kernen worden meestal gefabriceerd uit nieuw vormzand gebonden met hars en zuur. Het voordeel van dit nieuwe zand is dat de gasdoorlaatbaarheid beter is dan bij gerecycled zand. Omdat de kernen zich uiteindelijk in het midden van het vloeibare materiaal bevinden is de gasdoorlaatbaarheid van het grootste belang om te voorkomenKern productieKern productie dat zich gasinsluitingen in het uiteindelijke gietstuk vormen. Dit gas vindt bij een goede kern tijdens het gieten zijn weg naar de buitenkant van de kast via de kernen.

Wanneer de delen groot of complex zijn wordt er binnen in de kern gewerkt met kernijzers voor extra stevigheid. Hiermee wordt voorkomen dat de kern breekt tijdens het gieten. Indien een kern zou breken heeft dit onherroepelijk afkeur van het gietstuk tot gevolg.

Kern productieOm ervoor te zorgen dat de kernen uiteindelijk op hun plaats blijven tijdens het gieten is de uiteindelijke kern langer dan noodzakelijk. Deze extra lengte wordt gebruikt als een zogenaamd kernlager. Hiermee rust de kern uiteindelijk in de zogenaamde kernprent van de vormkast.

Historie | Industrieel gietwerk | Siergietwerk | Locatie | Contact | Staalgieterij